Begravt Barn

Foto David Skoog

 


 

...har fått sitt namn efter den första uppsättningen, P C Jersild's  Stumpen, som spelades på Helsingborgs Stadsteaters stora scen i samband med en konferens om hemlöshet år 1999.


Hans Polster var regissör och stod också för valet av pjäs. Ursprungligen hade han fått en fråga om han ville göra ett tjugo minuter långt inslag på konferensen. De tjugo minuterna blev en två timmar lång föreställning, som möttes av stående ovationer.


Ensemblen i Stumpen bestod av en blandning av teaterproffs och amatörer både på och bakom scen; merparten av amatörerna med olika erfarenheter - egen eller från familj/vänner - av psykiatrisk vård, missbruk, hemlöshet och utanförskap.


När pjäsen var färdigspelad ville många av de medverkande fortsätta

med samarbetet och så bildades Stumpenensemblen på initiativ av medlemmar från RSMH  (Riksförbundet Social och Mental Hälsa) Helsingborg och HFH (Hemlösas Förening i Helsingborg).


Sedan dess har vi i alla våra produktioner arbetat med samma koncept som i den första uppsättningen, dvs en mix av teaterproffs

och amatörer med olika kunskaper och erfarenheter, både på och

bakom scen.


Vi har ingen fast scen utan har spelat på många olika platser i Helsingborg. Några av våra produktioner har också spelats på andra platser i Skåne.


Vår uppsättning av  Henning Mankell's Tyckte jag hörde hundar blev uttagen till både ATR-festivalen i Göteborg år 2010 och till Riskteaterfestivalen i Östergötland år 2011.


2006-2007 gjorde regissören Robert Lillhonga en film om ensemblen, Teater på liv och död. Filmen premiärvisades på Göteborgs Filmfestival år 2008.