Om oss

Utan Hans Polster hade Stumpen-Ensemblen inte funnits.

Hans samlade år 1999 (eller år 2000 enligt en del) en grupp teateramatörer, skådepelare, och ett antal människor som just då saknade hus och hem men som platsade i teaterföreställningen “Stumpen”. Pjäsen är skriven av P C Jersild och handlar om en hemlös man, om resan från att ha ett eget hem till att inte ha ett annat hem än bänken på gatan eller skrubben i en trappuppgång. Föreställningen spelades i samband med en konferens i Helsingborg om hemlöshet på Stadsteatern år 2000. Efter den uppsättningen ville många av de medverkande fortsätta samarbetet.

Härifrån startade Hans en teatergrupp som fick sitt namn efter den uppmärksammade föreställningen. Dörren till repetitionerna var öppen för alla som ville vara med, och det är många som varit och är med. Med olika bakgrunder och med olika erfarenheter av inre eller yttre hemlöshet – som Hans brukade säga. Här fanns en plats i de föreställningar som följde genom åren för alla som följde de två ledorden, att visa respekt för övriga i ensemblen och komma drogfri till repetitioner och föreställningar. Ensemblen har bl a spelat “Tiggaroperan”, “Ingeborg Holm”, “Mannen från La Mancha”, ”Tyckte jag hörde hundar” (som Henning Mankell lät Stumpenensemblen uruppföra), ”Begravt Barn“, “En uppstoppad hund”, ”Tillståndet”, ”Lyckliga gatan” och nu senast ”Hemmet”, förutom många kabaréer och caféprogram.

Hans Polster var regissör och skådespelare. Men inte minst, en inspiratör med öppen famn och med stort hjärta. Nu finns Hans inte med oss längre. Men vi försöker göra vårt bästa för att föra hans arv vidare.

Stumpen-Ensemblen