Om oss

Stumpenensemblen har sedan starten med PC Jersilds Stumpen år 1999 repeterat och spelat drygt ett femtontal olika pjäser och kabaréer. I alla våra produktioner har vi arbetat med samma koncept som i den första uppsättningen, dvs en mix av professionella och amatörer med olika kunskaper och erfarenheter, både på och bakom scen.

Själv kom jag med i ensemblen år 2004, då Hans Polster frågade om jag ville hoppa in som producent för den kommande uppsättningen av Ingeborg Holm. Att vara producent i Stumpen betydde allt från att skura golv och trösta när någon inte mådde så bra till att se till att allt flöt på, att vi hade någonstans att repetera och spela och att ekonomin gick ihop. Vi höll till på många olika platser i Helsingborg och spelade bland annat på Folkets Hus, The Tivoli, Dunkers kulturhus och Stadsteatern, men också på turné. Till både Dunkers och Stadsteatern drog vi en delvis helt ny publik, som aldrig tidigare hade besökt dessa hus.

Efter ett uppehåll på några år var jag tillbaka i gruppen i fjor, blev ersättare i styrelsen och fick också göra ett inhopp som sufflör. På årsmötet i mars i år fick jag så det stora förtroendet att bli vald till ordförande.

Det är något speciellt med Stumpen och jag kan bara instämma i vad min företrädare som ordförande, Madeleine Grothén, skrivit om gruppen: ”Jag har ingen annanstans upplevt så mycket värme, kämparanda och kamratskap. Vi skrattar och gråter ihop och ibland blir vi lite oense, men det löser sig på ett eller annat sätt. Jag ser Stumpenensemblen som fullständigt unik. Det är lika delar teater som socialt arbete. Men genom detta bygger vi broar och kärlek och förståelse för att man inte ska ta allt i livet för givet. Stumpen är här och nu och väldigt äkta.”

Jag vill också passa på att tacka alla sponsorer och fantastiska människor som stöttat oss genom åren. Så fortsätt att komma på våra föreställningar! Det betyder oerhört mycket för oss, även om det årslånga arbetet med alla gemensamma repetitioner i själva verket kanske är det allra viktigaste.

Ingrid Mattiasson Saarinen, ordförande i Stumpenensemblen