Om oss

Utan Hans Polster hade Stumpenensemblen inte funnits.

Hans samlade år 1999 en grupp teateramatörer, skådepelare, och ett antal människor som just då saknade hus och hem men som platsade i teaterföreställningen “Stumpen”. Pjäsen är skriven av P C Jersild och handlar om en hemlös man, om resan från att ha ett eget hem till att inte ha ett annat hem än bänken på gatan eller skrubben i en trappuppgång. Föreställningen spelades i samband med en konferens i Helsingborg om hemlöshet på Stadsteatern år 2000. Efter den uppsättningen ville många av de medverkande fortsätta samarbetet.

Härifrån startade Hans en teatergrupp som självfallet fick namn efter den uppmärksammade föreställningen. Dörren till repetitionerna var öppen för alla som ville vara med, och det är många som varit och är med. Med olika bakgrunder och med olika erfarenheter av inre eller yttre hemlöshet – som Hans brukade säga. Här fanns en plats,  i alla föreställningar som följde genom åren, bland andra “Tiggaroperan”, “Ingeborg Holm”, “Mannen från La Mancha”, ”Tyckte jag hörde hundar” (som Henning Mankell för övrigt lät Stumpenensemblen uruppföra), ”Begravt Barn“, “En uppstoppad hund”, ”Tillståndet”, ”Lyckliga gatan” och så de många caféprogrammen.

Hans Polster var regissör och skådespelare. Men inte minst, en inspiratör med öppen famn och med stort hjärta. Nu finns Hans inte med oss längre. Vi ska göra vårt bästa för att föra hans arv vidare.

Stumpenensemblen