Genomskinliga hjärtan

I fjor fick vi tillsammans med övriga grupper inom HSF, Helsingborgs ScenkonstForum, flytta från Folkets Hus på Södergatan 65. På försommaren fick vi veta att vi också måste flytta från Bryggaregatan 7. Denna gång har flytten gått till Kvarnstensgatan 8 på Gåsebäck.

Där vi nu repeterar Genomskinliga hjärtan – kabarén som aldrig blev, med premiär onsdag 23 oktober kl 19 i Oxhallen på Bredgatan 25. Övriga föreställningar torsdag 24/10 kl 19, söndag 27/10 kl 17, onsdag 30/10 kl 19 och torsdag 31/10 kl 19.

Kabarén är skriven av författaren och regissören Anders Wällhed och kapellmästare är Matti Johansson, dvs samma team som stod bakom ensemblens förra publiksuccé, Hemmet. På scen elva skådespelare plus live musiker.

Det har redan passerat 25 år sedan Stumpen-Ensemblen bildades. I det tidsperspektivet borde vår pjäs främst vara en jubileumsföreställning. Kanske är den det? Men ändå inte! 

Pjäsen rör sig i sina egna rum där rollfigurer dekorerat väggarna med både gamla och nya tapeter. I fonden finns en parkbänk som står i ett vägskäl. Där finns det plats att mötas i det gåtfyllda livet och prata om sina drömmar, sin längtan och sina vägval. För även om man sitter på en parkbänk är det fullt möjligt att stå på egna ben. Och just därför berättar pjäsen om en grupp människor som alla bär på sina dolda erfarenheter och livsmärken och som samtidigt blir sina egna tusenkonstnärer.

Så formas gruppgemenskapen i en kabaré som inte riktigt blir färdig eftersom livets tillkortakommanden ofta lägger sina hinder i vägen. Sådana som inte går att undvika. Ibland snubblar man över snarlika trösklar även om blåmärkena skiljer sig åt. Vilsna eller vilseledda och tydligt genomskinliga blir vi alla förr eller senare. 

Det tillhör den transparenta tanken med pjäsen. Eller som det står i visan: värre än att inte se är detta att inte bli sedd. Så leker vi vidare i teaterrummet i sånger, snabba kommentarer, hastiga möten, tydlig humor och en evig oro för vad som ryms under det artificiella, digitala IT-molnet. Även om detta moln helt saknar förmågan att kasta djupa skuggor rakt in i våra genomskinliga hjärtan. 

Biljetter bokas via Kulturbiljetter https://kulturbiljetter.se/evenemang/7260/genomskinliga-hjärtan-kabarén-som-aldrig-blev-av

I mån av plats säljs också biljetter till kvällens föreställning i entrén till Oxhallen från och med en timme innan föreställningen. Men detta endast i mån av plats. Så för att försäkra dig om en biljett, förboka gärna.

Stadsbuss 2 stannar helt nära Oxhallen, hållplats Rönnowska skolan. Utanför Oxhallen finns också p-platser. Möjlighet finns att beställa något att äta & dricka på Oxhallen, liksom en kaffefika både före föreställningen och i pausen. Välkommen!